Wednesday, May 13, 2015

Minsk I


Valgevenes võib lõdvalt saada miljonäriks. Tuleb vaid umbes sada eurot rahavahetuse luugist sisse pista ja saad vastu pääsu rikaste maailma, kus poole miljoniline arve restoranis ei ole mingi eriline probleem. Nimelt on kohaliku rubla kurss circa 1:15000le. Seega meie reisugrupi liikmete omavahelised vestlused stiilis "Kas sa saaksid mulle kähku 200 000 laenata?" ja "Mul on liiga palju raha, ma annaks hea meelega kellelegi ära" kõlasid reisi hakul ikka uskumatult jaburalt. 

Valgevenes on kõik teistmoodi. Nii teistmoodi, et ka bensuka kilekott tundub eksootilise säilitamist väärt suveniirina. Seega hõlmas turistisaak lisaks Aljonakese šoksile, hokimängijaga šoksile, telliskivi mõõtu šoksile ja postkaardile ka hulka kohalikku prügi, nagu näiteks salvrätte ja neidsamu bensuka kilekotte. Ja veel veerandit ahjukahlit, leitud ühest Valgevene külakesest.

Eestlane seostab Kommunaari ikka kalosside ja kummikutega, Valgevenes on, nagu juba mainitud, kõik teistmoodi. Valgevenes saab Kommunaari poest hoopis komme ja šokse, sest Kommunarka ja Spartak on kaks kohalikku magusabisnisit. Ka Aljonake on Valgevenes teistsugune: sotsrealistlikust circa kümneaastasest tüdrukutirtsust on saanud varateismeline, kes ei ole ka ripsmepikenduste epideemiast puhtalt pääsenud.

Luksuslik näide stalinistlikust kaubamajast
Sulnis modernism
Turistisaak

No comments:

Post a Comment