Monday, September 19, 2011

Ilusal suvepäeval Saue mõisas.

Kui Saue mõisas käisime, oli veel soe ja päikeseline juulikuu. Esimesed fotod on juba oma kirka suvisuse tõttu väärt üles laadimist. 18.sajandist pärineva mõisahoone fassaadi valvab Herakles - kuju, mis valminud 19.sajandil. Maja taga pargis seisab Heraklesega ühevanune Leda koos luigega. Leda oli naisterahvas kreeka mütoloogiast ja ilusa Helena ema :) Lõvikuju asub vestibüülis ning ka see on säilinud aegade tagant.
 
Kaunis aiamajake, mis pole just parimas vormis.

Laia treppi mööda pääses teisele korrusele, kus härra majapool ja proua majapool nagu ikka. Tänapäeva härra ja proua, kes meeldivaks vahelduseks välismaalastest mõisaomanikele on eestlased, elavad hoone katusekorrusel. Alumised korrused on avatud üritustele ja pidudele, seepärast pole mõis ka muuseumiks seatud - seina äärde tõstetud toolide ja laudadega saalid ootavad pingsalt külalisi. 
Ruumid vanasti nii värvilised ei olnud kui praegu, stukkkaunistused olevat taastud nii, nagu need 18-19.sajandil olid. Ja kaunistusi on seal ohtrasti - laes, uste kohal, seintel, igal oramendil kindel tähendus. Näiteks paljastavad teatrimaskist, rõivastest ja pillidest koosnevad ornamentid mõisaproa huvi teatri, moe ja muusika vastu.
Mõned restaureerimisel avastatud seinamaalingud on otsustatud jätta seinu kaunistma fragmentidena.
Mantelkorstnas.
Fragmendid seinamaalingutest.
Saal.

Ahjusid leidus majas nii jalgadega kui ilma. Jalgadega ahjude kohta rääkis giid ühe legendi ka. Nimelt tulnud vanasti härra majapoole ahi ja proua majapoole ahi täiskuuööl teelahkmele kokku ja kõnelenud üksteisele, mis kummagis majapooles toimub :)
Ahjul on jalad all :)
Ahjul ei ole jalgu all.

Retk lõppes ühes põnevas kambris, kus mõisaproua käsitööd teeb ning mis peitis endas  hulganisti huvitavat kraami. Vana kell, rõivad, imekaunid vanad nikerdustega  mööblitükid. Laual lebasid albumid fotodega taastamise eelsest trööstitus seisus mõisahoonest. 
Ootan juba kannatamatult järgmist suve :D


No comments:

Post a Comment