Tuesday, July 16, 2013

Salla

Salla on kahekorruseline varaklassitsistlik mõisahoone Rakke vallas Lääne-Virumaal. Peahoone on mõisaportaali andmeil valminud juba 18. sajandi lõpul. 


Mõisa viimased omanikud olid von Harped, ühe kõnealusest suguvõsast pärit härra kohta leidsin siit rahvasuus ringelnud folkloori, kogutud 1930ndatel:
*
Salla von Harpe, omaaegne haagikohtunik oli poolhullu. Kui tema sõitis, siis pidid inimesed kraavi minema, ka koormatega. Kandis musta mütsi punase äärega, nii kui rahvas seda mütsi nägi, nii kõik põgenesid. Kasvult olnud keskmine, aga õige paks. (Ernst Peterson) 
*
Harpe tahtis kummardamist. Tema ette tuli põlvili lasta ja põlvi silitada. Kes nii tegi, see sai temalt kõike ja oli aus mees veel pealegi. (Ants Kuhlbach)
*
 Korra Harpe sõitnud kusagile mõisa külla. Teenrid omavahel hakanud kõnelema ja Harpe teener öelnud: "Meie härra on nii paks, et meie mõlemad võime tema pükstesse minna." Teine pole hästi uskunud, siis Salla teener toonudki härra püksid ja mõlemad läinud sisse (teine teise sääre sisse). Aga vaevalt saanud nad sisse, kui näinud, et Harpe ise seisab uksel. Teenrid tahtnud jooksma panna, jooksnud kumbki teisele poole ja kukkunud maha. Harpe naernud nii, et hoidnud kätega kõhtu ja öelnud: "Vaadake, nüüd saite näha, et polegi nii hea härra pükstes olla." Teenrid jäänud mõlemad karistamata. (Ernst Peterson)

*
Kalavenelased olnud tee ääres, pole teretanud Harpet. See läinud neid peksma, aga venelased sugenud Harpe naha ennemalt täis. Kutsar seisnud kõrval ja naernud salaja. (Juhannes Krikmann)

Siiski leidus ajaloos ka sümpaatsema loomuga Harpesid arvestades, et üks neist 19. sajandi keskpaiku kooli rajamiseks maatüki andis. Kahekümnenda sajandi algul kolis kool härrastemajja ning asub seal tänapäevalgi, tegu siis Salla Põhikooliga.

Säilinud kõrvalhooneid on aegade jooksul ümber ehitatud, samuti on uue välimuse saanud peahoone interjöör. Park peidab endas põlispuid ja fragmente mõisaaegsest pärnaalleest. Väärikaid puid on tormid aja jooksul küll sakutamas käinud ja paljudest ka jagu saanud.
Mõisa peahoones tegutseb Salla Põhikool
Kelder





No comments:

Post a Comment