Friday, July 5, 2013

Naabrite juures - Rundale ja Jelgava

Korraliku barokielamuse saamiseks ei pea esimese asjana Peterburi tõttama, piisab ka Lätimaast. Eriti, kui sealse kahe barokklossi autoriks on arhitekt, kes ka Peterburis nii mõnegi palee projekteeris. Mõlema lossi lasi enda tarbeks 18.sajandil ehitada Kuramaa hertsog Ernst Johann von Biron, kes olevat olnud eriti lähedastes suhetes keisrinna Annaga ja küllap seetõttu ka taolisi paleemürakaid endale lubada sai. 

Rundale oli von Bironi suvepalee, mis praegu muuseumina tegutseb. Kuna lossi interjööridest leidub internetiavarustes ohtralt ilusaid fotosid, ei hakka ma enda mannetuid koonduvate vertikaaljoontega jäädvustusi siia riputama. Küll aga tahan jagada oma sümpaatiat ruumide lagedes oleva stukkornamentika vastu - need valged kohati sefiiritordilaadselt külluslikud rosetid olid omamoodi elegantsedki. Ja neid toredaid ahjusid, mille pottidel olevad sinised pildid meenutavad laste vildikajoonistusi leidus lossis samuti.
Sippy cup of coffee :) Väga mugav oli juua tegelikult
Uhke värk
Pildike ahjult

Teine loss - talvepalee asub Jelgavas. Üsna hiiglaslik loss sai 20. sajandi alguse keerulistes oludes kannatada, mistõttu pole ka interjööre enam säilinud ja palees tegutseb juba aastakümneid Läti Põllumajandusülikool. Lossis pidi kummitama - see pole ka ime arvestades, et sealsed hertsogid-kadunukesed samas lossikeldris oma sarkofaagides puhkavad. Pole neil ju pikk tee kummitama minna :) Muuseas olevat üks hertsoginna nii kaunis olnud, et peale surma paigutati ta puhkama sarkofaagi, millel väike aknake naise näo kohal - et tema ilu oleks ka edaspidi võimalik nautida.  
Metallist figuurid olid omal ajal uuenduslikud ja tänapäeval pakuvad pesakohta lindudele
Läti kunstnike panus Jelgava linnaruumi kujundamisse

No comments:

Post a Comment