Tuesday, July 24, 2012

Tõstamaa.

Pärnumaale, Tõstamaa mõisasse sõitmiseks oli mul kaks eesmärki - esiteks vaadata populaarset suveetendust "Pruutide kool" ja teiseks veidi ka mõisaga tutvuda. Teine eesmärk läks suuresti vett vedama, kuna teatrihuvilistest pungil hämaras härrastemajas oli interjööridele pihta saada üpris keeruline. Mõisas peituvatest aaretest sain aimu hoopis siit, Eesti Mõisakoolide Ühenduse lehelt, kus on palju fotosid laemaalingutest, sise-ja välisvaadetest, põnevatest detailidest ja muust.
Tükk ise ei olnud minu jaoks nii kaasahaarav, nagu lootsin olevat. Kindlasti tegi  keskendumise tublisti raskemaks istumismaraton, mida samal ajal läbima pidin - kaks tundi autosõitu, kolm tundi paganama kõval toolil ja veel kaks tundi autosõitu, tehes seda kõike kleidikeses, mis on sama palju ilus kui ebamugav - see ei ole nõrkadele :) Lõppkokkuvõttes tegu siiski igati hea suvetükiga ning seosed ajaloo ja reaalsete tegelastega väga huvitavad, ajendades hiljem netist lisa otsima.
Tõstamaa mõisahoone sai oma praeguse välimuse 19.sajandil Stael von Holsteinide käe all. Viimastelt võõrandati mõis 1919.aastal ja mõned aastad hiljem kolis sinna kool. Aastatel 1926-45 tegutses mõisas "pruutide kool", ametlikult siis kodumajanduskool. Kõnealuses õppeasutuses õpetati tütarlastele lauakombeid, käsitööd, lastega tegelemist, triikimist, säästlikku majandamist ja kõike muud, mida tollal ühel perenaisel vaja võis minna.

Etenduses "Pruutide kool" toimub tegevus kõnealuses kodumajanduskoolis, õpetajad, mõisnikud ja muud tegelaskujud on samuti reaalselt eksisteerinud, siiski on tegemist väljamõeldisega -  see näidend ei ole ajalugu. See on mälestuste mälestuste mälestused minu vabas tõlgenduses. - nii kirjutab lavastaja kavalehel.
Mahta, Aurelie ja Ada.
Tall-tõllakuur.
Tõstamaa mõisas asub kool tänaselgi päeval. Umbes kümme aastat tagasi restaureeriti hoone põhjalikult, sealhulgas taastati mitmed laemaalingud.

No comments:

Post a Comment