Friday, August 10, 2012

Pajaka.

Sattusin sellisesse Eestimaa paigakesse nagu Pajaka. Paikneb teine Märjamaa vallas ja omal ajal asus sealgi mõis. Peahoonest pole tänaseks küll suurt midagi järel - 1930ndatel põles see tulekahjus varemeiks ning edasiste aastakümnete jooksul lagunes sootuks ära, jättes vaid üksikud müürijupid oma kunagisest olemasolust jutustama. Mõisakoht ise pole aga sugugi hüljatud, sinna on kerkinud uhked kivihooned (õigemini taastatud mõningad mõisa abihooned) ning piirkond on väga hoolitsetud. Esmalt jäi mulje, et tegemist võiks olla mõne ehitusjärgus majutusasutusega ja nii sai ka territooriumile sisse piilutud. Tagantjärele tarkus lubas arvata, et võis olla ka lihtsalt kellegi uhke koduõu :) Aga tehtud sai mõned fotod ning A. Heina mõisaraamatus oli samuti üks vana jäädvustus nüüdseks hävinud härrastemajast:
Pajaka mõisahoone 20.sajandi algul...
... ja 21.sajandi algul.

Ja veel - leidsin Kultuurimälestiste registri fotokogust huvitavaid fotosid ajast, mil Pajaka mõisa varemeid oli pisut rohkem alles, neid näeb siit.

2 comments:

  1. Tere!
    Tahtsin märkida, et need pildid on tehtud eravaldusel. Kas teil oli valduse omaniku luba neid pilte valduse peal teha?

    ReplyDelete
  2. Tere!
    Luba pildistamiseks ei küsinud. Kuna pildistamise ajal (2 aastat tagasi) ei olnud kinnistu piiratud ega tähistatud eravaldusele viitava tähisega lähtusin "igaüheõigusest" , et vaadata ja pildistada kultuuriväärtuslikku objekti (Pajaka mõisa varemed). Kui fotod häirivad teie privaatsust, eemaldan need.

    ReplyDelete