Sunday, July 1, 2012

Triigi/Kõue/Jaanipäev

Kauaoodatud jaanipäev selleks korraks jälle selja taga. Viimasel ajal on mulle omaseks saanud veeta jaanik mõnes Eestimaa mõisas. Seekord valisin välja Harjumaal asuva Kõue mõisa, mida kunagi tunti Triigi nime all. Aastakümneid lagunedes seisnud peahoone ja kõrvalhooned on uute omanike kätes läbinud põhjaliku uuenduskuuri. Omapärane klassitsislik härrastemaja pakub nüüd luksuslikku majutust, kohta teatri ja kontserdi nautimiseks ning loodab tulevikus kerkida Kõue valla kultuurikeskuseks.
Andmeid Kõue mõisa olemasolu kohta leiab juba 14.sajandist. Aastasadade vältel on mõis kuulunud mitmetele aadlisuguvõsadele ning seda on hoolega ümber ehitatud. Peahoone praegune väljanägemine pärinevat ajast, mil mõis kuulus von Brevernitele. Kõue ühed viimased omanikud olid von Kotzebued, nende hulgas tuntud meresõitja Otto von Kotzebue. Maadeavastus temaatikat on taasavatud mõisas nüüdki ohtralt. Igas ruumis on luksusele ja toretsevatele detailidele kõvasti rõhku pandud - leidub antiiki ja uusantiiki. 

Mõisahärra lubas kõiki huvilisi oma valdustesse vabalt käima - kus aga uks lukust lahti oli, sinna ka uudishimulikke jagus. Lihtrahvas vallutas mõisa täielikult :) Lisaks enda fotodele leidsin ühest (toidu)blogist palju ilusaid ning ülevaatlikke fotosid mõisa interjööridest, need asuvad siin . Kui härrastemajaga ühele poole sai, nautisime vihma trotsivat jaanilõket ja mõnusat Ultima Thulet.
Ultima Thule.
Jaanilõke ja vihmalombid.

No comments:

Post a Comment