Saturday, January 11, 2014

Kõltsu

Õues viimaste päevadeni valitsenud aastaajatus mulle meeldis, endalegi üllatuseks. Tänu seesugusele ilmastikulisele ambivalentsusele oli võimalik enda meeleheaks fantaseerida, et õues on varakevad või hilissuvi või midagi seesugust. Loodus oleks kui mõnda aega tardunud olnud ja kõduprotsess peatunud. Nüüd aga sadas reaalsus vesise lörtsina alla. Mulle meenus kohe suvel väisatud Kõltsu mõis, mida pole mahti olnud sissekandeks vormida. 

Keila vallas asuv Kõltsu mõis on rohke dekooriga historitsistlik puitehitis, mis Eesti kontekstis mõjub üpris maalilise muinasjutumajakesena. Paar aastat tagasi restaureeritud villa valmis 1891. aastal ja täitis pigem suvemõisa rolli. Ilmselt sel põhjusel ei kuulunud mõisakompleksi ka kuigi palju majandushooneid.
Mõis asub Lahepere lahe ääres, mis kahasse härrastemaja romantilise välisilmega mõjub kutsuvalt - mõis on kontsertide ja ürituste korraldamise paigana ka üsna tuntud.  Siit näeb interjöörilahendusi ja ilusaid vaateid hoonele. All näeb kahte fotot 20. sajandi algusest ja minu tagasihoidlikke jäädvustusi Kõltsu mõisast ning suurest suvest.


Kontserdiks valmis
Suveõhtu


No comments:

Post a Comment