Wednesday, January 29, 2014

Funki otsimas

"...siin esines pildistustes küll koolimaju, küll rahvamaju, küll piirivalvehooneid, samuti linnade, alevike ja maa elamuehitusi, mida kahjuks ei saa nimetada teisiti kui alaväärtuslikeks käsitööliku teostuse ja viimistluse suhtes ning saamatuiks ja väärituiks kujunduse ja hoiaku poolest.  /.../ Nii ei jäänud muud, kui nentida nende fotode ees, et hoolimata heade ehitiste eeskujudest ja õpetatavatest püüetest on ometi lausa mõttetult, ebaratsionaalselt ja kultuuritult võidud alaväärtuslike ehitiste peale ära raisata hulk ehitusmaterjali, tööjõudu ja raha."

Nii arvas 1938. aastal üks tollane arhitektuuriloolane paljudest kahe-ja kolmekümnendate jooksul Eestis kerkinud funkhoonetest (leidsin paari aasta tagusest Sirbist). Viimased tähistasid uut moodset ajastut, neid kerkis palju ja erisuguseid. Praegu on funk arhitektuurisõprade seas popp, tollal leidus aga kobisejaid ülal trsiteeritule lisaks veelgi.
Krõbe ilm on suunanud mind funktsionalismi otsima Nõmmele, kust koju jäätunud varbaid soojendama lühike tee minna. Nõmmel kõnealuse stiili esindajaid jagub, peamiselt villade ja eramute näol. Lisaks paarile heledale Nõmme tüüpi funkvillale ja puitmajale leiab pildireast ka kaks kesklinna hoonet, mis kunagi jalutuskäikudel avastatud. Ühtlasi leidsin sellise lehekus juttu Edgar Velbrist ja palju vanu fotosid tema loomingust. Näppasin sealt ühe foto ka oma sissekannet ilmestama.

Olev Siinmaa projekteeritud villa Roosikrantsi tänaval.
Art deco´lik sepisvõre.
Uhke puitfunk villa...
..ümmarguse illuminaatorakna...
...ja eenduvate mahtudega.
Nõmmel Mängu tänaval.
Koidu tänava funktsionalistlikul kortermajal...
...on võluv art deco stiilis sissepääs.
Nõmmel Sihi tänaval - paremal on pisut paista rõduga veranda.
Edgar Velbri projekteeritud funkmaja siis...
.... ja nüüd.

No comments:

Post a Comment