Friday, February 15, 2013

Betoonloss

Järvamaal asuv Norra mõisa härrastemaja on kummaline. Halli hoonevraki kümned mustendavad aknaaugud põrnitsevad lähenevaid uudistajaid, tookord võimendas tema abitust veelgi sügisene närbuv loodus. Lisaks katab mõisahoonet kuni katuseni betoon - hämmastavalt puhtajooneline betoonivalu on võimust võtnud nii sees kui väljas. Dekoor välisseintel on jätkuvalt loetav, tubadest leiab betooni all tardunud treppe. 
18. sajandil valminud varaklassitsistlik Norra mõis oli aegu tagasi siiski märksa uhkemas seisikorras. Samuti katsid selle interjööris seinu Eestis haruldased seinamaalingud, mis tänaseks päevaks kuuldavasti hävinud. 
Norra mõisa härrastemaja aastal 2012
Betoonanfilaad
Ka midagi "elusat" - puituks

Üllatuslikult olevat betoneerimine aset leidnud alles võrdlemisi hiljuti - imelik lugu, et 2000ndate algul veel sellised asjad toimusid.  Vaatamata kõigele on sihuke betoonloss kuidagi stiilne ka. Kui tõsta see kontekstist hetkeks välja ning jätta kõrvale kahetsusväärselt hävida lastud maalingud, järjekordseks tondilossiks muutunud mõisahoone ja arusaamatu betoneering, on tegemist ühe päris cooli hoonega.  Puhas steriilne betoon kõikjal, veidrad trepid, anfilaad  - inspiratsiooni ägedate moešõude ja fotoshuutide mahapidamiseks peaks õhkuma küll igast betooni sees olevast poorist :)
Aga kinnitamaks, et eelnenud hullust jutust hoolimata ma siiski taunin igasugust kultuuripärandi kiusamist lisan siia asjakohasemaid linke-fotosid ka.
Kultuurimälestiste Registri Fotokogust  saab näha kunagiste maalingute kunagisi jäänuseid. Ants Heina mõisaraamatust pärineb veidi rõõmsam ülesvõte Norra mõisast, tehtud üle saja aasta tagasi . Foto märksa vähem steriilsest interjöörist leidsin siit.
 

 

No comments:

Post a Comment