Saturday, February 7, 2015

Suure-Kõpu

Suure-Kõpu mõis 1920. aastail

Suure-Kõpu mõis asub Viljandimaal Kõpu vallas. Praegune hilisklassitsistlik peahoone kerkis 1847. aastal, mil valdus kuulus von Strykide suguvõsale. Antud härrastemajast olen ma kolme muinsuskaitse osakonnas veedetud õppeaasta vältel kuulnud palju ja enamgi veel: nimelt leiti 2002. aastal mõisamaja söögisaalist uhked Pompei freskosid jäljendavad seinamaalingud, mis on Eesti kontekstis üpris ainulaadsed ja kvaliteetsed. Pompei teadupärast oli õnnetu saatusega Vana-Rooma linn, mis 79. aastal p.Kr mattus vulkaanipurske tagajärjel tuha alla, surmates hetkega kõik elusolendid. Linnaelanike viimased meeleheitlikud hetked tardusid sajanditeks pagevate koerte, põgenevate või varju otsivate inimeste negatiivvormide näol. Sündmuse positiivne tahk on samas asjaolu, et konserveerusid ka Pompei hoonete seinamaalingud, mida 18-19. sajandil hoolega välja kaevati, imetleti ja kopeeriti. Nii sai ka Suure-Kõpu mõisa söögisaal endale seesugused Pompei linnas sündinud maalingud, nimelt villa Cicero omad. 
Koolimajana tegutseva Suure-Kõpu seintelt olla maalingud avastatud juba sügaval nõukogude ajal, mil palja ülakehaga daamid nõukogude kodanike kasvulava seintele aga sugugi ei kõlvanud ja nii need taas värvikihi alla kadusidki nagu originaalid omal ajal tuha alla. Muidugi paljude überpornograafilise sisuga Vana-Rooma seinamaalingute kõrval tunduvad Suure-Kõpu koopiad ilmsüüta pildikestena. Rooma antiikfreskod on tegelikult äärmiselt võluvad, all mõned (sündsad) näited:


Ja lisaks mõned šikid Rooma mosaiigid:


Aga nüüd Suure-Kõpu juurde. Härrastemaja arhitektiks on nimekas arhitekt Emil Julius Strauss, kes kopipeistis sellele ka venna, Suure-Kõpuga äravahetamisega sarnase Kuremaa mõisa peahoone, millest võib pilte vaadata siin.
Mõisas asub endiselt kool ning mõned aastad tagasi viidi hoones läbi ka ulatuslikud restaureerimistööd. Nii saab praegu mõisamajas näha juugendmaalinguid, aaderdust, papjeemašeerosette ja muidugi seinamaalingute ja kunstmarmoriga uhket söögisaali. Kaks viimast fotot on saalist kvaliteetsema ülevaate saamise huvides napsatud siit.

Suure-Kõpu tagafassaad
Disain
Aaderdusega vestibüül
Juugend
Veel juugendit

Veel aaderdust
Söögisaali maalingud...
...ja selle üks eeskujudest Cicero villast
Foto: seezon.com
Foto: seezon.com

No comments:

Post a Comment