Friday, May 18, 2012

Jacques Rosenbaumist.

Möödunud suvel Laupa mõisas toimunud kontserdi vaheajal mõisa ajalugu tutvustades kõneles Jüri Kuuskemaa, et 1905. a mõisate põletamise käigus ulualuse kaotanud Otto von Taube valis uut häärberit projekteerima Jacques Rosenbaumi - baltisaksa sugemetega eesti arhitekti. Hiljem kodus Rosenbaumi googeldades avastasin, et temast oli äsja ka raamat  (Karin Hallas-Murula "Eesti juugendarhitektuur")ilmunud. Raamatut uurides selgus, et Rosenbaum (1878 - 1944) on 20.sajandi alguses Tallinnas päris hoolega toimetanud. Tema projekteeritud hooneid olin linnapildis silmanud ning imetlenud ammu, sealjuures teadmata, kes on arhitektiks. Rosenbaumi  juugendhooneid märgata pole samas sugugi keeruline, need nimelt on pealinna tagasihoidlikus miljöös üsna pilkupüüdvad.
Laupa mõis Järvamaal

Olin Draakoni galeriid ja teisi hooneid varemgi pildistanud, aga paraku on need jäädvustused teadmata suunas kadunud, jaotunud erinevatesse kaustadesse ja kergem oli võtta fotoaparaat selga ning kesklinnas üks jalutuskäik teha. Maikuupäeva ilm oli suurepärane ja lisaks sain raamatust loetu-nähtu üle vaadata - nüüd juba teadlikuma pilguga. Minul oli huvitav ning kogu ettevõtmine oli täiesti tasuta - meelelahutus missugune! :)
Pikal tänaval asuv Draakoni galerii hoone valmis 1910.aastal. Seda kaunistavad egiptlannad, muidugi draakonid ja koguni konnad: 

Konnad.

Aadressil Harju tänav 9 asub samuti Rosenbaumi projekteeritud hoone, mis valmis 1909.aastal Edgar Hoeppeneri tellimusel. Viimane asutas sinna panga.
Esindusliku rõduga akna taga asus panga juhataja kabinet.
Draakonitel on juugendarhitektuuris oluline koht.

Ja mis ma veel enese üllatuseks avastasin...nimelt kondasin paar suve tagasi Kopli kandis ning leidsin ühe muumimajaliku sopilise hoone. Selgus, et ka see kuulub Rosenbaumi projektide hulka. 1913.aastal valminud maja näeb kaasajal küll pisut teistsugune välja kui raamatus ära toodud projektil. Vahverkviiludest pole jälgegi ning uhket torni katusel ma samuti ei mäleta. Ehk on aja jooksul ümber ehitatud, kes teab...raamatus pole selle kohta midagi öeldud. Heimatstiilis maja ise aga ehitati Kopli sitsivabriku kool-kaupluseks.
Projekt...
...ja maja ise.

No comments:

Post a Comment