Tuesday, November 29, 2011

Seitsme maa ja mere taga...

...kõrgunud muinasjutulossid nägid välja tõenäoliselt samasugused nagu Laitse. Keskaja-hõngulisse lossi sisenedes hakkab kujutlusvõime kiirelt tööle - silme ette joonistuvad koonuspeakatetega punapäised printsessid, õuenarrid, hobustel ümber lossi kappavad ning akna all serenaadi laulvad uljad rüütlid. Neogooti stiilis Laitse lasi 1892. aastal ehitada Natalie von Uexkülli poeg Woldemar, seestpoolt sai mõis aga ümber ehitatud juba esimese Eesti vabariigi ajal, seega kaasajal miskit algsest siseplaneeringust säilinud pole.
Juba enne peauksest sisenemist saab imetleda pea kohal laiuvat maalitud tähistaevast, edasi  avaneb taimeornamentide ja jänestega sinipunane vestibüül ja värviküllane saal. Meie kiire suvine sissepõige lossi kivivõlvide vahele rohkem avastada ei lubanudki. Jääbki edaspidiseks ka midagi :)
Õun näikse olevat Laitsele omamoodi sümboliks. Praegusel mõisarahval on oma lipp..samuti õunaga.


Saal. Vahel on vajadus profikaamera järele lausa karjuv.
Selle pildi vestibüülist näppasin ajakirjast "Kroonika kodu-eri"
Laitse kandis oli suur suvi :)
Selline foto lossist aastal 1905 ilutses raamatus "Eesti mõisad".

2 comments:

  1. Tere!

    Olen täiesti juhuslik lugeja, võõras inimene, kes kord siia lehele sattus ja vahel jälle tagasi tuleb. Ju siis on huvitav :)

    Tahan lihtsalt mainida, et juhtusin hiljuti nägema üht lauakalendrit, mille novembrikuu fotol ilutses mõis, kus olen 9 aastat põhikoolis käinud ning mis on mu lapsepõlvega tihedalt seotud: Vasalemma. Suur oli aga minu imestus, kui lugesin foto kõrvalt järgmist: "Laitse loss. Laitse manor". Mnjaa, sarnased on nad mõnes mõttes küll, teineteisest väga kaugel ka ei asu, aga selline rumal viga jäi ikka väga häirima.

    Ilusat jõuluootust!

    Annika

    ReplyDelete
  2. Tere!

    Meeldiv kuulda, et minu tagasihoidlikud postitused huvi pakuvad :)
    Sarnased võivad need kaks mõisat ju olla, aga kui juba kalendri väljaandmiseks läheb, peaks selle sisu hoolikamalt üle kontrollima ning taolisi vigu vältima. Kahju.
    Muideks, Vasalemma mõisast tegin ka suvel mõned fotod, mis ootavad siia üles riputamist. Õnnestus küll pildistada ainult väljastpoolt.

    ReplyDelete